כשאנחנו חושבים על אבן טבעית, בדרך כלל מדובר על חומר שנוצר בטבע במשך מיליוני שנים. הבזלת היא אבן יוצאת דופן, כיוון שהיא נוצרת בזמן קצר מאוד, אפילו תוך כמה ימים , כאשר לבה לוהטת בוקעת מתוך האדמה, בעיקר מהרי געש ומתקררת עד שהיא מתקשה.
בזלת מאיכות טובה נוצרת בקרקע האוקיינוס, תחת לחץ של מאות או אלפי מטרים של מים, לכן ניתן למצוא אותה בעיקר באיים.
באינדונזיה, בפיליפינים ואפילו באיים סיניים ניתן להשיג בזלת מעולה, שהיא אבן חזקה, צפופה וקשה ומתאימה למרבית השימושים ההנדסיים.
היא יותר נקבובית ומחוספסת מדיוריט או גרניט, כך שהיא נדבקת היטב לבטון ולטיט צמנטי.
הבזלת שניתן למצוא בישראל, בירדן, בתורכיה וגם בסביבת הרי געש פעילים כמו הר האתנה בסיציליה, היא חומר אחר לגמרי. היא אמנם שחורה וקשה, אבל בגלל שהיא תוצר של לבה זורמת באוויר הפתוח, היא הרבה יותר נקבובית ופריכה והיא מופיעה בטבע בצורת גושים סדוקים ומבוקעים, כמו שניתן לראות בנחל המשושים ברמת הגולן.
מהחומר הזה ניתן לייצר חצץ מצויין לכבישים, אבל רצוי לא להשתמש בה בבניה. ניתן כמובן לקחת גושי בזלת כזו ולבנות מהם גדרות ואפילו לרצף באמצעותם חצרות וחניות, אבל מדרגות מהחומר הזה יסדקו בקלות, והנקבוביות הרבה שלהן תצבור לכלוך שלא ניתן להסיר. ניתן למצוא בארץ גם בזלת באיכות ירודה עליה ספקים מורחים דבקים בכדי להסתיר את הנקבוביות. דבק זה אינו מחזיק לאורך זמן, ולרוב יעלם לאחר מספר חודשים. בדיקת חוזק מעבדתית תקנית ורגילה תגלה את ההבדלת בין בזלת טובה לגרועה.
אנדזיט
לבזלת אחות קטנה ופחות מוכרת בשם אנדזיט, או אנדהזיט, שגם היא חומר שמקורו בהרי געש , אבל היא בהירה יותר , בגלל שהיא מכיל כמויות גדולות של אנדזין, שהוא גביש לבן או שקוף שמזכיר קווארץ טהור.
האנדזיט נחשבת לחומר מעולה לבניה, גם בגלל שהיא מאוד עתיקה. הרי הגעש מהם היא זרמה, כבו כבר לפני עשרות מיליוני שנה. חוץ מזה, היא נראית כמו אספלט ישן, אבל היא חזקה הרבה יותר ולכן השימוש בה יכול להוות הזדמנות לאדריכלות מודרנית שאפתנית. כרגע לא ידוע על יבוא של אנדזיט לישראל באופן מסחרי.
לוח בזלת מהאי באלי באינדונזיה
גושי בזלת מאזור איזמיר בתורכיה
זוהי דוגמא של אנדזיט בעלת מראה אופייני, מנוקד בגבישים בהירים
Comments